Verkeersknooppunt Machelen

Wat

Bereikbaarheid

Het bestaande verkeersknooppunt in Machelen dat de E19 met de ring rond Brussel (R0) verbindt, ligt er al sinds de jaren zeventig, maar werd nooit volledig in gebruik genomen. Daar komt nu verandering in. Vier verkeersarmen worden afgewerkt en de Brusselse ring (R0) wordt aangesloten op de Woluwelaan (R22). Eens de nieuwe verkeerslussen in gebruik zijn, wordt de bestaande afrit van de binnenring (R0) naar de Woluwelaan geschrapt (R22). Na de werken zal het verkeer veiliger en vlotter verlopen.

Toekomstsituatie-knooppunt-Machelen

Broekstraat afgesloten (14 sep 2015 – eind dec 2016)

Wat?
Vanaf 14 september 2015 tot eind december 2016 wordt de Broekstraat ter hoogte van de spoorbrug afgesloten voor alle verkeer. Dat is nodig om een voetgangers- en fietstunnel en een pompstation aan te leggen onder de nieuwe verkeerslus.

Omleiding?
Plaatselijk verkeer dat van de wijk Schetsveld naar de wijk Beaulieu wil of omgekeerd, moet omrijden via de Woluwelaan (R22) en Haachtsesteenweg (N21).
Werken-Broekstraat-vanaf-september-2015

Verbinding binnenring (R0) – E19 op 1 rijstrook (28 sep 2015 – juni 2016)

Wat?
Vanaf 28 september 2015 tot juni 2016 moet het verkeer dat van de binnenring (R0) komt en richting Antwerpen (E19) wil, op 1 rijstrook. De aannemer bouwt de brugpijlers van de nieuwe brug die de binnenring (R0) met de Woluwelaan (R22) verbindt. Omdat die brug over de bestaande afrit van de binnenring (R0) naar de E19 komt, moet het verkeer er over 1 rijstrook. Het doorgaande verkeer richting Antwerpen houdt best rekening met extra vertraging.

Afrit R0-E19 2 weekends afgesloten (tussen juni 2016 en december 2016)

Wat?
Tijdens twee weekends gedurende de zomer van 2016 zal de bestaande verbinding tussen de binnenring (R0) en de E19 volledig worden afgesloten. In die tijdsspanne plaatst de aannemer een portiek boven de bestaande verkeerslus. Omdat de beschikbare ruimte onder het portiek niet breed genoeg is, moet het verkeer van de binnenring (R0) naar de E19 gedurende deze periode over 1 rijstrook.

Omleiding?
Wanneer de verbinding is afgesloten, volgt het verkeer een omleiding langs de binnenring (R0) en de afrit Zaventem/Henneaulaan. Tijdens deze weekends kunnen de wachttijden op de binnenring en aan het afrittencomplex Zaventem/Henneaulaan oplopen. Zodra de exacte timing gekend is, vindt u die hier terug.

Blik op de volgende fase (midden 2016 - begin 2017)

Wat?
Eens de nieuwe verbinding tussen de binnenring (R0) en de Woluwelaan (R22) klaar is, saneert de aannemer enkele bruggen van het knooppunt en krijgen de ongebruikte verkeersarmen een grondig onderhoud. Om de hinder voor de buurtbewoners te beperken, komen er geluidsschermen over de volledige lengte van de nieuwe op- en afritten.